De top bereiken doe je

niet alleen

Ik help je graag bij het veroveren van nieuw werk.

Solliciteren kun je leren!

Ben jij klaar voor de volgende stap in jouw carrière? Heb je hulp nodig bij het solliciteren? Volg dan een sollicitatietraining bij Debora Richard. Solliciteren is een vak apart. Daar krijg je geen les in tijdens je opleiding. En toch is het heel belangrijk. Je kunt nog zo goed zijn in jouw vak, als je dit niet kunt overbrengen op je cv of LinkedIn profiel en aan de sollicitatietafel, loop je die geweldige baan mis. En een werkgever jou! 

Stappenplan Solliciteren

Stap 1: Klaar voor de arbeidsmarkt

Je kunt pas beginnen met solliciteren als jij er klaar voor bent. Dit begint met het bepalen van jouw toegevoegde waarde voor werkgevers; welke oplossing ben jij? Waar liggen kansen voor iemand met jouw kennis en ervaring? Is er veel vraag naar jouw vakmanschap? Hoe zit het met de concurrentie? Ben je up-to-date in jouw vak? Weet je wat je wil? En heel belangrijk, zit je goed in je vel?

Voor dat je met een sollicitatietraining begint, stel je een lijst samen van bedrijven en organisaties waar jij graag bij aan de slag gaat, bijvoorbeeld met behulp van deze website. Je houdt hierbij rekening met jouw voorkeuren voor grootte van de organisatie, regio, cultuur (informeel/ formeel), etcetera. Veel informatie kun je op internet vinden. Reviews van werknemers kun je bijvoorbeeld lezen op Glassdoor of een bedrijfspagina op Facebook. Ook onderzoek je via LinkedIn of jouw vakmanschap wordt ingezet bij deze bedrijven. Omdat veel bedrijven met bemiddelingsbureaus werken, maak je ook een lijst van bureaus die in jouw specialisme bemiddelen.

Een eerste indruk maak je maar een keer. Google jezelf. Wat deel je op LinkedIn, Facebook of Instagram? Als berichten iets toevoegen aan jouw waarde voor de arbeidsmarkt, ben je goed bezig! Anders kun je de instellingen beter op privé zetten.

Stap 2: Uitnodigend cv

Ben je klaar voor de arbeidsmarkt? Dan ben je toe aan de volgende stap. Je hebt een cv nodig waarmee jij jezelf onderscheidt. Door mijn ervaring als recruiter weet ik dat een cv slechts 9 seconden, vaak nog sneller, bekeken wordt door een selecteur. Op een tablet of telefoon wordt zelfs alleen de eerste helft van de eerste pagina getoond en gescreend. Match je op het eerste gezicht niet of onvoldoende met de vacature waarop jij hebt gesolliciteerd, volgt vaak direct een afwijzing.

Hoe kan je dit voorkomen?
Niet door een cv-check. Laat je daartoe niet verleiden. Het doel van een cv is om aan de sollicitatietafel te komen. Vaak doen mensen zichzelf te kort op hun cv. Vergeten ze essentiële dingen te vermelden die van grote waarde zijn voor een werkgever en om dus uitgenodigd te worden. Werkervaring waar niet bij stilgestaan wordt. Juiste functietitels en trefwoorden. Logica. Opbouw. 95% van de kandidaten, waarvan ik een cv heb beoordeeld, deed zichzelf te kort op het cv. Omdat ik duizenden cv’s heb gezien, in de huid kan kruipen van selecteurs en de juiste vragen weet te stellen, kan ik jou in mijn sollicitatietraining helpen met het schrijven van jouw cv, gericht op de vacatures waarop jij wilt solliciteren. Succes verzekerd!

Lees hier meer over mijn aanpak. Jouw cv dient vervolgens als basis voor jouw LinkedIn profiel.

Stap 3: LinkedIn profiel

In deze tijd mag een zeer deskundig LinkedIn profiel niet ontbreken! Waarom? Omdat je gevonden wilt worden door werkgevers en bemiddelingsbureaus, ook als je nog niet actief op zoek bent naar een nieuwe werkomgeving. Hoe completer jouw profiel is, des te groter is de kans dat jij bovenaan de zoekresultaten staat en benaderd wordt. LinkedIn is met > 80% het belangrijkste wervingskanaal voor het werven van nieuwe medewerkers. LinkedIn biedt de mogelijkheid om openlijk aan te geven dat je beschikbaar bent, maar je kunt er ook voor kiezen om jouw beschikbaarheid niet openbaar te maken via de privacy-instellingen. Het maken van een goed LinkedIn profiel, waarmee jij gevonden wordt, lijkt makkelijker dan het is. Ik help jou hier graag mee in mijn sollicitatietraining

Als jouw profiel op orde is kun je ook deelnemen aan discussies op LinkedIn en zelf een update delen, om zo jouw zichtbaarheid te vergroten.

Stap 4: Vacatures vinden

Hoe vind je vacatures?

30% van alle vacatures komt niet online en wordt ingevuld met of via een bekende van de werkgever. Dit betekent dat 70% van de vacatures op een andere manier wordt ingevuld, bijvoorbeeld door het publiceren van een vacature op de website van een bedrijf of een jobboard, via social media of door het inschakelen van een bemiddelingsbureau. Ook in dit geval maken werkgevers het liefst gebruik van hun netwerk, omdat dit sneller en goedkoper is. Staat de vacature online, dan heb je helaas in één keer veel meer concurrentie en ben je soms te laat. Handiger is het dus om een vacature heet van de naald op te halen. Zie ook de blog van Aaltje Vincent hierover. Hulp nodig bij het vinden van vacatures? In mijn sollicitatietraining vertel ik jou hier meer over. Neem gerust contact met mij op.

Stap 5: netwerken

Hoe vind je nu een baan bij een bedrijf of organisatie uit jouw lijst?

Je weet nu dat het grootste gedeelte van vacatures via netwerken wordt ingevuld. Je gaat dus op zoek naar vakgenoten die bij jouw favoriete bedrijven en organisaties werken en hun selecteurs via LinkedIn en start met netwerken. Dit zijn de mensen die als eerste weten dat er een vacature is. Netwerken is spannend, maar is een kwestie van doen. Hierover krijg je tips & tricks tijdens mijn Cv- en LinkedIn sessie of een van mijn andere sollicitatietrainingen.

Stap 6: Het sollicitatiegesprek

Je bent uitgenodigd voor een gesprek. Gefeliciteerd! Jouw cv is dus dik in orde, want de werkgever of het bureau denkt dat jij geschikt bent voor de job. Je bent op de goede weg, want je hebt veel sollicitanten achter je gelaten. Nu begint jouw voorbereiding, want een goede voorbereiding bepaalt 90% van jouw succes. Weet wie jouw gesprekspartners zijn, bereid goede vragen voor en heb STARR-voorbeelden paraat. Zo maak je echt contact tijdens het gesprek. Vind je het spannend en wil je oefenen
voorafgaand aan het echte sollicitatiegesprek? Door mijn jarenlange ervaring als recruiter versta ik de kunst van het solliciteren. Eerlijke en opbouwende feedback tijdens mijn sollicitatietraining zorgen ervoor dat jij het verschil maakt aan de sollicitatietafel!

Interesse in een sollicitatietraining?

Ik geef individuele sollicitatietrainingen, groepstrainingen en incompanytrainingen. Trainingen kunnen op maat worden gemaakt en bestaan uit één of meerdere onderdelen:
Cv sessie
LinkedIn sessie
Schrijven van een motivatiebrief
Netwerken
Jobhunting | vacatures vinden
Voorbereiden op en voeren van het sollicitatiegesprek

Aanmelden sollicitatietraining

Scroll naar boven