een sollicitatiegesprek!

een sollicitatie- gesprek

Wat nu.

HULP BIJ HET VOEREN VAN EEN SOLLICITATIEGESPREk

Je bent uitgenodigd voor een gesprek. Jouw cv is dus dik in orde, want de werkgever of het bureau denkt dat jij geschikt bent voor de job. Je bent op de goede weg, want je hebt veel sollicitanten achter je gelaten. Nu begint jouw voorbereiding, want een goede voorbereiding bepaalt 90% van jouw succes. Weet wie jouw gesprekspartners zijn, bereid goede vragen voor en heb STARR-voorbeelden paraat. Zo maak je echt contact tijdens het gesprek. Vind je het spannend en wil je hulp bij de voorbereiding van jouw sollicitatiegesprek en dit gesprek oefenen voorafgaand aan het echte gesprek? Dan ben je bij mij aan het juiste adres. Door mijn jarenlange ervaring als recruiter versta ik de kunst van het solliciteren. Eerlijke en opbouwende feedback zorgen ervoor dat jij wordt klaargestoomd en het verschil maakt aan de sollicitatietafel!

Informatie over het volgen van een sollicitatiegesprek training

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? En wil je een echt goede voorbereiding? Neem dan contact met mij op. Dan oefenen we samen het sollicitatiegesprek. Een training kan op korte termijn plaatsvinden, eventueel ook in de avonduren. Ook kun je de training online volgen. Mocht je dit nog niet geïnstalleerd hebben op je computer, dan kun je het hier gratis downloaden. 

Voorafgaand aan de training neem ik contact met je op en bespreken we met elkaar waar jij extra hulp bij kunt gebruiken.  Daarna geef ik je “huiswerk” mee ter voorbereiding op de training.

In de meeste gevallen duurt een training twee uur en ben je daarna is staat om een goed gesprek af te leveren, waarmee je jezelf onderscheidt van andere sollicitanten.

De opbouw van de sollicitatietraining is als volgt: We oefenen het sollicitatiegesprek aan de hand van de vacature waarop je hebt gesolliciteerd. Tijdens de oefening geef ik je tips & tricks, waarvan ik ook aantekeningen maak. 

Na afloop ontvang je een verslag per e-mail, zodat je alles nog een keer rustig kunt nalezen.

KOSTEN

De investering in een sollicitatiegesprek training op locatie bedraagt € 279,- exclusief btw, exclusief locatie-, parkeer- en reiskosten à € 0,25 per km

Een online sollicitatiegesprek training bedraagt € 199,- exclusief btw.

Interesse in een sollicitatietraining | Debora Richard

SOLLICITATIETIPS

De sollicitatiegesprek DO's

 • Wees voorbereid. Verken een dag van tevoren de route en parkeermogelijkheden, check de laatste ontwikkelingen binnen het bedrijf of de organisatie waar je op gesprek gaat (via de website of social media) en ga op tijd naar bed. Neem jouw cv, de vacaturetekst en een notitieblok mee + pen mee. Weet wie jouw gesprekspartners zijn en heb hun contactgegevens paraat.
 • Kom op tijd. Maar ook niet eerder dan 15 minuten. Het geeft je de kans om de sfeer te proeven binnen de organisatie en je in alle rust te focussen op het gesprek. Laat je 5 tot 10 minuten voorafgaand aan het gesprek aanmelden bij jouw gesprekspartner(s).
 • Wees je ervan bewust dat het gesprek al begint voordat je binnenkomt. Je bent vriendelijk en beleefd tegen mensen die je buiten en binnen tegenkomt.
 • Geef een een goede handdruk en maak oogcontact. Bekijk hier een filmpje over hoe het moet.
 • Glimlach veel. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die vaak oprecht lachen zelfverzekerd en succesvol overkomen. Daarnaast word je als prettige gesprekspartner ervaren. Maak hier gebruik van!
 • Let op je houding. Ga pas zitten als je daartoe wordt uitgenodigd. Maak met beide voeten contact met de grond, zit rechtop en wiebel niet. Handen boven de tafel en niet frummelen. Ga niet met je armen over elkaar zitten, want dit wordt als een teken van onzekerheid, onbetrouwbaarheid of een gebrek aan interesse ervaren. Maak oogcontact en knik af en toe “ja” als een bevestiging dat je de andere persoon begrijpt en dus actief luistert. Spiegelen werkt ook goed. Maak notities in je notitieblok van belangrijke punten waar je later in het gesprek een vraag over wilt stellen.
 • Stel goede vragen. Je toont hiermee niet alleen interesse, maar je kan daardoor ook te weten komen wat ze precies zoeken en daarop inspelen.
 • Wees altijd positief. Laat je niet negatief uit over vorige werkgevers, collega’s, werkzaamheden of je privéleven.
 • Zorg ervoor dat je goede referenties hebt klaarstaan. Het is belangrijk dat anderen jou aanbevelen. Geef aan dat je de contactgegevens van jouw referenten graag aan jouw gesprekspartner(s) doorgeeft, zodra je hen hebt geïnformeerd.
 • Ken de STARR-methode; de meest voorkomende manier waarop sollicitanten geïnterviewd worden. Hiermee ben je voorbereid op de vragen die jou gesteld gaan worden. Als dus naar jouw ervaring wordt gevraagd op een bepaald gebied, beschrijf dan een (recente) situatie op je werk, wat jouw taak was, hoe je het hebt aangepakt, wat het resultaat was en wat je ervan hebt geleerd.
 • Neem op een goede manier afscheid van je gesprekspartner(s). De laatste indruk blijft lang bij. Als deze niet goed is, kan je de baan wel vergeten.

De sollicitatiegesprek DONT's

 • Te laat komen. Hierdoor sta je meteen 1-0 achter. Wees op tijd! Mocht er onderweg een vertraging zijn, bel dan jouw gesprekspartner(s) tijdig om dit te laten weten. Je hebt dan ook altijd het telefoonnummer van je gesprekspartner(s) mee.
 • De namen vergeten van je gesprekspartners.
 • Onvoorbereid naar het gesprek. Je hebt je verdiept in de organisatie, de vacaturetekst, je gesprekspartners en weet wat er in jouw cv en brief staat. Je hebt je voorbereid op STARR- voorbeelden en vragen die je gaat stellen.
 • Iets over het sollicitatiegesprek op social media delen. Hiermee kan je jezelf behoorlijk in de vingers snijden, zowel voor als na het gesprek.
 • Er onverzorgd uitzien. Trek je “sollicitatie-outfit” aan, afgestemd op de omgeving en de functie waarop je solliciteert. Zorg dat je haar netjes zit, je nagels schoon zijn en je schoenen gepoetst. Te veel make-up raad ik af.
 • Van tevoren roken. Rook roept negatieve associaties op en is niet bevorderlijk voor het gesprek.
 • Te veel parfum/aftershave. Omdat je vaak in een kleine ruimte zit met jouw gesprekspartners kan een sterke geur afleiden van het gesprek. Dit geldt ook voor andere geuren, dus heb je net iets gebakken, pak dan nog even een douche en trek schone kleren aan. Heb je de avond ervoor knoflook gegeten of alcohol gedronken, beter is het om dit niet te doen, neem dan een extra pepermuntje vooraf.
 • Kauwgom. Het kauwen op kauwgom staat ongeïnteresseerd. Niet doen.
 • Telefoon op tafel. Laat je telefoon in je tas of broekzak. En zet het geluid uit (ook de trilstand!).
 • Om frisdrank vragen. Als gevraagd wordt wat je wilt drinken, houd het dan bij koffie, thee of water.
 • Geen vragen stellen. Zonder vragen maak je geen contact en kom je ongeïnteresseerd over. Dan kan je net zo goed thuis blijven. Stel vooral vragen over de inhoud van de functie, het werken bij de organisatie of het bedrijf en het vervolg van de sollicitatieprocedure.
 • Onderbreken van jouw gesprekspartner. Dit is een no go. Laat jouw gesprekspartner altijd uitpraten.
 • Te veel over je privéleven uitweiden. Wordt jou gevraagd iets over jezelf te vertellen, begin dan met jouw vakmanschap. Op een later moment in het gesprek komen jouw persoonlijke interesses e.d. wel aan bod.
 • Bedrijfsgevoelige informatie delen. Deel geen vertrouwelijke informatie over je huidige of vorige werkgever(s). Dit is onprofessioneel en komt onbetrouwbaar over.
 • Let op dat je na het gesprek niet direct uit beeld bent. Ga dan ook niet voor de deur staan roken, bellen of appen, maar loop rustig naar jouw fiets, auto of het ov.
Tips voor sollicitatiegesprek | Debora Richard

Heb jij een goede tip voor het sollicitatiegesprek?

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen op het gebied van solliciteren. Wat werkte wel of juist niet voor jou. Wie weet komt jouw tip wel in mijn do’s of don’ts lijst en help je daarmee anderen om een baan te veroveren!

Scroll naar boven