Vacature Bestuurslid-secretaris

Amnesty International werkt voor mensenrechten. Die waarborgen vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid. Amnesty doet onderzoek, voert actie en steunt verdedigers van mensenrechten wereldwijd. In Nederland telt de organisatie ruim 250.000 leden en donateurs.

Voor het bestuur van de vereniging Amnesty International, afdeling Nederland zijn wij, wegens het vertrek van het huidige Bestuurslid-secretaris per juni 2023, op zoek naar een (vrijwillige) Bestuurslid-secretaris (m/v/x)*, voor gemiddeld 4 uur per week.

Het bestuur van Amnesty International Nederland

Het bestuur bestuurt de vereniging Amnesty International, afdeling Nederland en vertegenwoordigt de Nederlandse afdeling naar de internationale organisatie. Het bestuur bestaat uit 9 mensen, onder wie een voorzitter, een secretaris en een penningmeester, een bestuurslid internationale zaken en een jongerenbestuurslid. Het heeft een collectief karakter, waarbij wordt gestreefd naar onderlinge complementariteit. Bij de samenstelling wordt gestreefd naar diversiteit en inclusiviteit.

Hier vind je informatie over het huidige bestuur.

Wat ga je doen?

Het bestuur heeft gezamenlijk de eindverantwoordelijkheid voor de uitvoering van de werkzaamheden van Amnesty International, afdeling Nederland en bestuurt op hoofdlijnen. Als bestuur vergader je ongeveer 5 keer per jaar, in aanwezigheid van de directeur en het managementteam, en neem je deel aan de vergaderingen van de ledenraad van de vereniging (tweemaal per jaar). Het bestuur draagt het officiële beleid uit. Bestuursleden nemen ook deel aan bestuurscommissies en werkgroepen en vervullen, indien door de voorzitter gevraagd, representatieve taken.

In de rol van secretaris ben je verantwoordelijk voor de voorbereidingen van de bestuurs- en ledenraadsvergaderingen. Uiteraard doe je dit niet alleen en overleg je hiervoor met de voorzitter, directeur en bestuurssecretaris. Daarnaast maak je deel uit van de agendacommissie van de ledenraad en onderhoud je samen met de voorzitter het contact met de ledenraadsleden en de twee technisch voorzitters van de ledenraadvergadering. Bij projecten vanuit het bestuur of de ledenraad zorg je voor verbinding en ben je medeverantwoordelijk voor de opzet en realisatie hiervan.

Als secretaris zorg je, waar nodig, met de directeur of bestuurssecretaris voor de afhandeling van de correspondentie aan het bestuur. Tot slot onderhoud je, samen met de voorzitter, de onderlinge contacten binnen het bestuur.

Wat neem je mee?
 • Affiniteit met het werk van Amnesty Nederland;
 • Goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid;
 • Kennis van verenigingsstructuren en ervaring met governance-vraagstukken;
 • Communicatieve en sociale vaardigheden;
 • Goede analytische vaardigheden;
 • (ruime) Bestuurlijke en organisatorische ervaring;
 • Beschikbaarheid van gemiddeld 4 uur per week.
Wat bieden we jou?
 • De mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan de verbetering van de mensenrechten wereldwijd;
 • De kans om deel uit te maken van een wereldwijde organisatie die gesteund wordt door ruim zeven miljoen leden, sympathisanten en activisten. Hiervan steunen twee miljoen mensen Amnesty financieel als lid, donateur of vaste begunstiger. Amnesty Nederland is met meer dan 250.000 leden één van de grootste afdelingen;
 • Samenwerking met een gedreven groep professionals in het bestuur van diverse leeftijd, achtergrond en ervaring;
 • Ondersteuning door professionele medewerkers van het Landelijk Secretariaat van Amnesty;
 • De functie is onbezoldigd, onkosten kunnen worden gedeclareerd.
Enthousiast geworden?

Je motivatiebrief en CV kun je richten aan de voorzitter van de benoemingsadviescommissie, Helen Meijer. Solliciteren doe je via het sollicitatieformulier hieronder. Reageren op deze vacature kan tot en met vrijdag 10 maart 2023.

In de week van 13 maart wordt jouw aanmelding behandeld door leden van de benoeming-adviescommissie die het bestuur adviseert over de kandidaten. De selectiegesprekken met de commissie vinden plaats tussen 18.00 en 22.00 uur op maandag 20 maart 2023, op het kantoor van Amnesty International, afdeling Nederland op de Keizersgracht 177 te Amsterdam.

Daarop volgt een klikgesprek met de directeur en de voorzitter. Die gesprekken vinden plaats in de week van 3 – 7 april.

De kandidaat voor de functie wordt in juni 2023 voorgedragen aan de ledenraad voor benoeming voor een (eerste) termijn van drie jaar. In totaal zijn drie termijnen van drie jaar mogelijk.

De voorzitter, secretaris en penningmeester worden in functie benoemd op voordracht van het bestuur.

Heb je naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen of meer informatie nodig? Neem dan contact op met Barbara van den Berg, bestuurssecretaris, via b.vandenberg[at]amnesty.nl.

 

Type dienstverband
Deeltijds, Vrijwilliger
Startdatum vacature
Juni 2023
Looptijd vacature
Nader te bepalen
Industrie / Sector
Mensenrechtenorganisatie
Werklocatie
Keizersgracht 177, Amsterdam, Zuid-Holland, 1016 DR, Nederland
Werken op afstand mogelijk
Aantal uren
4 uur per week
Geplaatst op:
22 februari 2023
Reageren kan tot
10 maart 2023
Close modal window

Bedankt voor je sollicitatie. We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!