interim juristen voor de gezondheidszorg

Interim juristen voor de gezondheidszorg

juristen met hart voor de zorg.

Op zoek naar een interim jurist met hart voor de zorg?

Al jaren staan wij zorgprofessionals en zorgorganisaties bij met juridisch advies en bijstand. Van het voorkomen van een juridisch conflict tot en met het procederen bij de hoogste instanties.

50+ advocaten en juristen
20+ rechtsgebieden
1.000+ gezondheidszaken per jaar
Specialist in tuchtrecht

Op zoek naar een interim jurist of advocaat in de zorg? Kies voor de expertise van Debora Richard

Heeft jouw organisatie dringend juridische ondersteuning nodig? Of het nu gaat om het tijdelijk vervangen van een jurist wegens ziekte of verlof, een plotselinge piek in juridische werkzaamheden, of een complex vraagstuk waarvoor specialistische kennis vereist is – Debora Richard heeft de juiste interim jurist of advocaat voor jouw zorginstelling.

Waarom kiezen opdrachtgevers voor Debora Richard?

20 jaar zorgvuldig opgebouwd netwerk
Dankzij jarenlange samenwerking met de beste juristen en advocaten in de zorg, kunnen wij snel de juiste professional leveren. Alleen juristen met bewezen expertise en uitstekende referenties worden voorgesteld.

Juridische specialisten met hart voor de zorg
Onze juristen en advocaten hebben diepgaande kennis van zorgspecifieke rechtsgebieden, zoals gezondheidsrecht, privacy (AVG), medisch tuchtrecht en governancevraagstukken. Ze begrijpen de dynamiek van de sector en spreken de taal van zorgprofessionals.

Continuïteit en flexibiliteit
Jij wilt juridische continuïteit binnen jouw organisatie. Daarom zorgen wij voor een snelle inzet en, indien nodig, een teamoplossing waarbij meerdere juristen betrokken zijn. Wij werken hybride en stemmen de samenwerking precies af op jouw wensen.

Voor welke juridische vraagstukken?

Onze juristen en advocaten ondersteunen zorgorganisaties onder andere bij:

🔹 Het vervangen van een klachtenfunctionaris of privacy officer
🔹 Het opstellen van juridische beleidsstukken en protocollen
🔹 Het uitvoeren van een Legal Scan binnen jouw organisatie
🔹 Onderzoek naar vermeend grensoverschrijdend gedrag of disfunctioneren
🔹 Advies over samenwerkingen, contracten en aansprakelijkheid

Wil je zeker weten dat je werkt met de beste juridische professionals in de zorg? Neem contact op met Debora Richard en ontdek hoe wij jouw organisatie kunnen versterken met interim juridische expertise.

EXPERTISE

  • Docenten aan Universiteit van Amsterdam, Hogeschool Utrecht, Medilex & Academie voor de Rechtspraktijk
  • Sprekers op congressen als de Himms, Zorgvisie & Skipr congres
  • Nevenfuncties binnen de zorg en het sociaal maatschappelijk domein
  • Schrijven van artikelen voor diverse juridische tijdschriften als het Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

hoe werken wij?

We vinden het belangrijk dat er een klik is tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, dus maken wij vooraf graag kennis. Op basis van kennis, ervaring, beschikbaarheid en persoonlijkheid kijken we samen met de opdrachtgever welke jurist of advocaat het beste bij het werk en de organisatie past.

Vanwege onze expertise in de zorg werken we graag voor opdrachtgevers die een connectie hebben met de zorg.

Onze collega’s die op interim basis werken, doen dat in de regel op hybride basis. Daar maken we vooraf afspraken over met de opdrachtgever. Om de continuiteit te borgen, wordt de interim opdracht bijna altijd door minstens twee advocaten of juristen uitgevoerd.

Juristen gezondheidszorg - Debora Richard

rechtsgebieden/ thema's

Klik op een rechtsgebied voor meer informatie

Gezondheidsrecht

Dit omvat het juridische kader rondom het gehele gezondheidszorgsysteem, inclusief wetgeving over zorgaanbieders, zorgverzekeraars, patiëntenrechten en de organisatie van de zorg.

Privacy / AVG

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) regelt de verwerking van persoonsgegevens, waaronder die van patiënten. Het doel is de privacy van burgers te beschermen, met name binnen de zorg waar gevoelige medische informatie wordt verzameld en gedeeld.

Medisch klacht- en tuchtrecht (inclusief veterinair klacht- en tuchtrecht)

Dit rechtsgebied betreft de procedures die volgen bij klachten over medische (of veterinaire) zorg. Het tuchtrecht regelt het gedrag van zorgprofessionals.

Wkkgz vraagstukken

De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) richt zich op de kwaliteit van zorg en de mogelijkheid voor patiënten om klachten in te dienen. Het regelt ook de aansprakelijkheid van zorgaanbieders en het afhandelen van geschillen tussen zorgverleners en patiënten.

Medisch strafrecht (waaronder euthanasie, beslag medisch dossier etc.)

Dit omvat strafrechtelijke kwesties in de zorg, zoals euthanasie, medische fouten met ernstige gevolgen en de bescherming van medische dossiers. Het beslaat onder andere de vraag wanneer artsen strafrechtelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor hun handelen.

Juridische aspecten van Forensische zorg

Dit betreft zorgverlening binnen de forensische sector, zoals aan gedetineerden of mensen met een strafrechtelijke achtergrond die zorg nodig hebben. Het behandelt onder andere de interactie tussen psychiatrie, strafrecht en zorg.

Wet verplichte GGZ

De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg regelt de voorwaarden waaronder mensen gedwongen kunnen worden opgenomen in een GGZ-instelling, en welke procedures daarbij gevolgd moeten worden. Het doel is het waarborgen van de zorg voor mensen met ernstige psychische aandoeningen.

Zorgverzekeringsrecht

Dit rechtsgebied behandelt de wetgeving rondom de zorgverzekering in Nederland, Het gaat ook in op de rechten en plichten van verzekerden en zorgaanbieders. Regelmatig adviseert VvAA zorgaanbieders bij materiele en formele controles van zorgverzekeraars.

Samenwerkingsgeschillen in de zorg

Dit betreft juridische conflicten tussen zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen, zorginstellingen, maatschappen en medische bedrijven, over samenwerkingsovereenkomsten, financiële kwesties, arbeidsverhoudingen en de verdeling van verantwoordelijkheden.

Bestuursrecht in de zorg (inclusief bestuurlijke handhaving/dwangsommen)

Het bestuursrecht in de zorg regelt de interactie tussen zorginstellingen en overheidsinstanties. Het gaat onder andere over vergunningen, toezicht, bestuursdwang en dwangsommen wanneer zorgaanbieders zich niet aan de wet- en regelgeving houden.

IGJ onderzoeks- en meldtrajecten

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de kwaliteit van zorg. Dit rechtsgebied betreft de procedures rondom meldingen van zorgproblemen en de onderzoeks- en handhavingsmaatregelen die IGJ kan nemen wanneer er sprake is van onveilige of onzorgvuldige zorg.

Vastgoedrecht in de zorg

Dit betreft de juridische aspecten van vastgoed dat gebruikt wordt in de zorg, zoals ziekenhuizen, zorginstellingen en verzorgingshuizen. Het omvat huur-, koop- en bouwcontracten, maar ook het naleven van zorggerelateerde regelgeving met betrekking tot de locatie en faciliteiten.

Ondernemingsrecht in de zorg

Dit gaat over de oprichting, organisatie en bestuur van zorgondernemingen. Het heeft te maken met juridische vraagstukken rondom vennootschapsrecht, contracten, fusies, overnames en de financiering van zorginstellingen.

Governance vraagstukken in de zorg

Dit betreft de besturing en organisatie van zorginstellingen. Het gaat onder meer over de rollen van raad van bestuur, toezicht en aandeelhouders, maar ook over integriteit, transparantie en de verantwoordelijkheden van bestuurders in zorgorganisaties. De Wet Toetreding Zorgaanbieders (Wtza) speelt hier een belangrijke rol.

E-health en AI

Dit rechtsgebied heeft betrekking op de toepassing van technologie, zoals kunstmatige intelligentie (AI) en e-health toepassingen in de zorg. Het behandelt vragen over privacy, ethiek, verantwoordelijkheid, en de impact van technologie op de zorgverlening.

Contractenrecht in de zorg

Dit heeft betrekking op alle contractuele relaties binnen de zorg, zoals tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars, tussen zorginstellingen en personeel, of tussen zorginstellingen onderling. Het betreft afspraken over zorgverlening, betaling en andere commerciële aspecten.

Arbeidsrecht (met bijzondere kennis van CAO’s die voor de zorg gelden)

Dit betreft arbeidsrechtelijke kwesties in de zorg, met een specifieke focus op de collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO’s) die gelden voor zorgprofessionals. Het behandelt zaken zoals arbeidsvoorwaarden, werktijden, ziekteverzuim, en ontslagprocedures, maar kan ook disfunctioneringstrajecten omvatten.

juristen & advocaten

• Kennis van de zorg en zorgprocessen
• Betrokken
• Praktisch en pragmatisch
• Flexibel
• Enthousiast
• Specialistische juridische kennis op voor de zorg relevante rechtsgebieden

voorbeelden van dienstverlening

Jouw ‘eigen’ uitvoerende en/ of coördinerende bedrijfsjurist/ advocaat voor juridisch advies en bijstand of interim juridische dienstverlening

• Samenwerkingsovereenkomst opstellen voor twee zorgorganisaties die gaan samenwerken.
• Voorlichting over wie waarvoor aansprakelijk kan worden gehouden als een ziekenhuis ehealth apparatuur wil inzetten in de zorgverlening.
• Advies over beëindiging van de geneeskundige behandelovereenkomst als een zorgorganisatie gebukt gaat onder een structureel klagende patiënt en diens partner.


Jouw Klachtenfunctionaris

Luistert naar klachten van patiënten/cliënten en probeert via bemiddeling een oplossing te vinden tussen de klager en de zorgverlener.
Geeft patiënten/cliënten uitleg over hun rechten, de klachtenprocedure en mogelijke vervolgstappen.
Houdt klachten bij, analyseert trends en adviseert de zorginstelling over verbeteringen in de kwaliteit van zorg.

Tarieven en voorwaarden

Hoewel je de kwaliteit krijgt van een specialist of advocaat in het rechtsgebied dat je zoekt, betaal je nimmer een duur advocatentarief. Neem voor meer informatie over beschikbaarheid, voorwaarden en tarieven contact met mij op. 

Ervaringen

Scroll naar boven